КЪДЕ Е ЩАНДЪТ НА БЪЛГАРИЯ ?

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПРЕДСТАВЕНА БЪЛГАРИЯ НА БИЕНАЛЕТО ЗА АРХИТЕКТУРА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ?

6 коментара:

  1. ...за мен няма съмнение, че българският павилион тази година ще се състои в автобус пълен с български архитекти, който обикалят света, с надеждата, че щастието, спонсорите и гениалните идеи ще ги пресрещнат по пътя....разбира се това непременно ще се случи и най-накрая те все пак ще стигнат минута-две преди откриването, стараейки се да убедят всички, че българският павилион няма нужда от сграда или дори експозиция, защото българската архитектура открай време е много над материалните неща, тя е една неуловима визия за бъдещето, която един ден просто ей така ще се случи, без много шум и суета

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно ми е кой бихме пратили.. Добри архитекти в България има, обаче почти само сред младите, но имам впечатлението че те никога не попадат в "представителни" селекции (например "Сграда на годината"). Демек, имаме добрия шанс отново да се изложим ужасно.

    ОтговорИзтриване
  3. Преди да мъдрим кого да пратим на биеналето, не би било зле да попитаме министри, архитекти и общество дали смята за ценно да се участва въобще?
    И как? Не трябва ли да има първо конкурс за куратор, а той да има достатъчно дни да подбере екипа си, да прави селекции....???

    ОтговорИзтриване
  4. Срам ме е от това, което правят "големите" архитекти и инвеститори в България.
    Ако ще е така - по-добре да не пращаме никой, а да си траем кротко на наша територия, за да не ставаме за смях.
    За какво иде реч - ами вижте последния проект на великия арх. Пламен Братков от Аедес студио и го сравнете с небостъргача на 56 Leonard Street в NY, проектиран от Herzog& de Meuron!
    Можете да видите и две сгради на I/O архитекти - Георги Кътов и Вяра Желязкова - Panorama Apartments и Liulin Apartment Building, ае са ги сравнете с hotel Daios Thessaloniki и апарт Отель в городе Геленджик на арх. Сергей Скуратов.

    ОтговорИзтриване
  5. Венецианец, по принцип може и да си прав. Аз се сещам за някои много по-близки заемки, които не си споменал. Но понеже съм работил в I/O архитекти, бих казал, че в случая издребняваш. Между гръцката сграда и тази в Бургас според мен приликата е единствено в стъклените парапети. А сградата на руснака е проектирана в периода 2005 - 2006 (и както изглежда още не е построена). Спомням си, че завършихме проекта за блока в Люлин през 2005, просто няма как някой да е видял апарт Отель в городе Геленджик по това време. Хубаво е да се критикува милата родна картинка, ама нека да е по-обективно...

    ОтговорИзтриване
  6. венецианец25 май 2010 г. в 14:32

    "милата родна картинка" - сам го каза ;)

    ОтговорИзтриване